Dricka och äta rätt vid cykellopp

Alla vet hur viktigt det är att äta och dricka rätt, speciellt om man ligger i träning. Extra viktigt blir det där man deltar i ett cykellopp, dels veckorna innan men också under själva loppet.

Förbrukning av energi

Kroppens energiförbrukning i vila ligger på 1 kcal per kilo kroppsvikt per timme. Exempelvis vid en vikt på 80 kilo går det åt cirka 80 kcal per timme. I ett cykelträningspass kan det ligga på omkring 600 kcal per timme och vid cykellopp stiger det till cirka 900 kcal per timme. I och för sig påverkar din form och storlek på kroppen dessa siffror. Det som gäller är att ju högre intensitet cyklingen är på ju högre energi kostar det. Därför behöver kroppen mer kolhydrater som bränsle.

Långturer över 10 mil

Innan man ger sig ut på en långtur behöver kroppens energidepåer fyllas på. Dagen innan det är dags för en långtur behöver depåerna för energi fyllas på – Ät ordentliga portioner med kolhydrater – müsli, pasta och bröd. Under cykelloppet ser man till att fylla sina cykelfickor med – banan, torkad frukt, russin, energibars. Det är mycket viktigt att fylla på kroppens depåer hela tiden, att ligga ett steg före kroppens signaler av hunger. Att se till att få tillräckligt med vätska i sig får inte glömmas.

Sportdrycker

Att dricka sportdrycker har en positiv effekt på cykellopp som vara över två timmar. Klart att det är ekonomin som styr om man köper sportdryck eller inte. För det räcker med att dricka vatten och äta sådant som innehåller socker och kolhydrater för att fylla på energinivån. Har man lust går det att blanda till sig en egen sportdryck – 1 liter vatten, 1 msk druvsocker, 1 nypa salt och tillsätt den smak som man gillar. Exempelvis pressad citron eller lime.

Alla dessa är en bra kombination som gör att kroppen mår bra och då går det att genomföra ett cykellopp utan att kollapsa på grund av att man har ätit eller druckit för dåligt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *