Cykelutrustning för nybörjare

Det kan alltid vara svårt att veta vad och vilken typ av utrustning som kan behövas inför att man börjar använda sin cykel som träningsredskap. Utöver själva cykeln behöver man några saker till, för att cykelturen ska bli så säker och bekväm som möjligt.

Hjälm

Att använda sig av en hjälm är naturligtvis en självklarhet. Men det bör ändå påpekas hur viktigt det är att bära en sådan. Skulle en olycka vara framme, kan en hjälm vara skillnaden mellan liv och död. Huvudet är mycket utsatt i sådana situationer. Det kan räcka med att komma ut i vägrenen som gör att man cyklar omkull. Skulle då olyckan vara framme och man slår sig på en sten eller liknande, är det väsentlig skillnad om man har en hjälm eller inte.

Handskar

De kan kanske tyckas att man inte behöver använda sig av handskar. Att bära handskar gör att dina händer skyddas mot skavsår och blåsor. Använder man dessutom lite gel i handskarna så skyddas händerna ännu mer. Skulle man cykla omkull, förhindras otäcka skrapsår också.

Skor

Det finns särskilt anpassade skor som gör att fötterna stannar kvar på cykeltramporna och gör att man får extra kraft att trampa runt. Det krävs vana att använda sig av sådana, vilket kan vara svårt för en nybörjare. Använd istället skor som är lätta och kan skydda vid en olycka.

Cykelbyxor

Använd specialdesignade byxor för cykling. De är utrustade med extra padding i skrevet och gör det behagligare när man är och ute cyklar. Sadlarna kan vara obekväma emellanåt, speciellt på långturer. Ha inga underkläder under cykelbyxorna, dessa gör att det lätt kan bli skav, vilket man bör undvika. Paddingen i byxorna ska fördela trycket över hela sadeln.

Skyddsglasögon

Att ha glasögon som skyddar ögonen, är a och o. Dels mot fartvinden och solen, dels för att slippa få in insekter och annat i ögonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *